Çiçek Kurutmanın Temel Yöntemleri
-
Anasayfa
-
Çiçek Kurutmanın Temel Yöntemleri
Temel Kurutma Yöntemleri ilk zamanlar kuruyunca rengi ve şekli bozulmayan çiçekler kültüre alınmış, bunların daha dayanıklı, iri çiçekli, katmerli, uzun boylu kültür varyeteleri elde edilmiştir.
Bu konuda yapılan araştırmalar çoğaldıkça değişik yöntemlerin kullanılması ile hemen hemen tüm çiçeklerin yeni toplanmış gibi son derece canlı bir, şekilde uzun süre iç mekanları süslemesi sağlanmıştır.
Bu kurutma çiçeklerin yanısıra bazı bitkilerin dekoratif yaprakları (Eucalyptus gunnu (okaliptus), Magnolia grandiflora (manolya), Eğreltiler gibi), bazısının tohum kapsulleri, tohum zarfları için (Papaver somniferum (hashas), Lunaria annua) ve hatta bazen ilginç dalları (Salix caprsa (keci söğüdü), Cornus sp: (kızılcık), Corylus avellana (fındik)) için yapılmaktadır. Ilex aquifolium (coban püskülü), Crataegus coccinea (ak diken) gibi dekoratif meyveleri olan bitkilerde meyveleri için kurutulmaktadır. Tazeyken çabuk solan ya da dikkatimizi çekmeyen bazı bitkisel materyallerde (Erygium sp.) kurutulduğunda önemli bir yardımcı materyal olarak dikkati çekmektedir (Thorpe, 1985). Kurutma amaciyla bitkisel materyalin toplanmasinda gun icindeki zaman cok onemlidir.
Kesinlikle nemli bir gunde toplanmamalidir. Materyal cigin kurumasindan sonra ve aksam nemi baslamadan onceki zaman araliginda toplanmalidir. Bitkinin gelisme suresi icinde farkli bitki cinslerine, hatta ayni cinsin farkli turlerine gore farklilik kazandigi icin bitkisel materyalin gelismenin hangi devresinde toplanacagi konusunda genel bir fikir ortaya atilmaz.
Kaynak: Mine Pakkaner EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YAYIM BÜLTENİ Çiçek kurutma yöntemleri Http://www.tuam.ege.edu.tr Dr. Tanay BIRISCI Yayim Bulteni 16 Temmuz 1993